Braziliaans Jiu-jitsu (BJJ) is in Nederland een nog niet zo bekende Martial art, maar wereldwijd zeer populair. BJJ is voornamelijk gericht op grappling / het grondgevecht. Het doel is om een dominante controle positie te krijgen en vandaaruit de tegenstander tot overgave te dwingen. Het voordeel is dat een ieder op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo de sport kan beoefenen. Het mooie is dat door het grondgevecht de kans op blessures zeer klein is. Oud judoka’s kunnen daardoor hun judopak uit de kast halen en weer de mat betreden.

Oorsprong van BJJ

Het was Sensei Mitsuyo Maeda, een grootmeester in Kosen (Busen) Judo, een vorm van judo die zich specialiseerde in het grondgevecht (Ne-waza) , emigreerde naar Brazilie. Het judo van ver voor de 2e wereld oorlog en het westrijdsysteem van die tijd was niet te vergelijken met het huidige Olympisch Judo. Zo waren er bijvoorbeeld geen gewichtklassen en tevens stond het Judo nog dicht tegen de vele jiu jitsu stijlen die nog actief waren in Japan. De term/naam judo was nog niet algemeen in gebruik en meesters van oude jiu jitsu stijlen gebruikte de naam van het nieuwe judo naast het jiu jitsu. Pas na de 2e wereld oorlog is de rol en dominantie van de Kodokan (hoofd judoschool in Japan) enorm toegenomen.

Maeda trainde Carlos en Helio Gracie. Het was deze enorme familie die de stijl die ze leerde van Maeda verder ontwikkelde. Mede door de afstand, beperkte communicatie middelen, keuzes en de geisoleerdheid is de Gracie familie niet mee gegaan met de ontwikkelingen van het modern judo in Japan. Hierdoor is er een eigen discipline ontstaan die we nu kennen als Braziliaans Jiu jitsu.

Internationale doorbraak

De stijl van de Gracie familie was in Brazilie al zeer berucht maar door de eerste UFC wedstrijden in de de Verenigde Staten lieten ze pas echt hun superioritiet zien. Tijdens de eerste Mixed Martial Arts (MMA) wedstrijden was duidelijk te zien dat vele disciplines tekort kwamen in een allround full-contact wedstrijd. Juist het grondgevecht bleek doorslaggevend te zijn om brute kracht met pure techniek te controleren en tot overgave te dwingen.

Graduatie systeem

Het banden systeem is anders georganiseerd dan in de meeste disciplines. Het is de leraar die bepaald op wat voor een niveau de leerlingen zich bevinden. De linage van de leraar is bij Budo academy Physical heel duidelijk.

Het is Carlos Toyota die vanuit Japan/Brazilie toezicht houdt op graduaties binnen de Budo Academy/Sogo Budo in samenspraak met Edgar Kruyning. Carlos Toyota is weer leerling van Osvaldo Alves (Copacabana Brazilie) een rode band houder. De leraar beoordeelt het niveau van de leerling mede op basis van zijn kennis en kunde, niveau tijdens oefenpartijen in de Academy en wedstrijdresultaten.

De banden die men kan behalen zijn hiernaast gegeven:

Onze lijn en benadering van BJJ

Budo Academy Physical is direct gelieerd aan een erkende BJJ school. De school staat onder leiding van Carlos Toyota. Zijn groep noemen we daarom ook CTBJJ. Wij werken daarom ook met de naam BAP/CTBJJ voor de BJJ wedstrijden. Wij zien BJJ echter niet enkel als een wedstrijdsport maar ook als een zelfverdediging systeem. Naast de BJJ lessen geven wij ook de Jujutsu lessen die puur gericht zijn op zelfverdediging. Het gegeven dat wij deze lessen naast elkaar kunnen aanbieden ligt in het gegeven dat wij als Academy al meer dan 25 jaar bestaan en beschikken over twee ruim ingerichte Dojo's met een groot docenten team en een enorm uitgebreid lesrooster wat ruimte biedt om je trainingspakket exact op je wensen in te richten. Wij willen dan ook dat onze leerlingen door het volgen van de trainingen binnen onze Academy in staat moeten zijn om zichzelf te kunnen verdedigen wanneer ze in een vervelende situatie terecht komen. Het wedstrijdsport element is slechts een onderdeel van het geheel wat BJJ en Jujutsu te bieden heeft.

Onze directe lijn gaat van Edgar Kruyning met zijn docententeam naar Carlos Toyota (Brazilië/Japan) en zijn leraar Osvaldo Alves (Brazilië) die weer een directe leerling was van de grondleggers van BJJ.

 

 

Grappling (BJJ / NO-GI)

Grappling is een worstelsport waarbij het grondgevecht centraal staat. Bij het Grappling werkt men alleen met werp-, klem, controle- en verwurgingstechnieken, daarom spreken we ook over:Submission wrestling. Stoot- en traptechnieken zijn niet toegestaan. Grappling is een zeer belangrijk onderdeel voor MMA (Mixed Martial Arts), maar kan ook als sport apart beoefend worden. Voor de MMA beoefenaars is het aan te raden om de grappling lessen te combineren met Kickboksen. De combinatie met het Kickboksen is daarom enorm belangrijk wanneer je grappling traint voor je MMA ontwikkeling. Daarom heeft Budo Academy Physical de trainingen Grappling en Kickboksen achter elkaar gepland voor een optimaal trainingsaanbod.

 

Tijdens de lessen dragen de deelnemers over het algemeen een korte broek en T-shirt. Dat is reden waarom Grappling bij ons BJJ/no-gi wordt genoemd. Gi staat voor het alom gebruikte Judopak. Het trainen zonder pak aan geeft het spel een geheel andere benadering. Juist om ook dit te trainen vertrek je je gehele benadering van deze sport. waneer je de training uitbreidt met MMA en/of kickboksen heb je het meest complete pakket samengesteld. Zeker voor de wedstrijdsporters die Grappling, BJJ en/of MMA wedstrijden willen willen doen, raden we deze lessen aan. Voor degene die ook zelfverdedigingstechnieken willen leren kun je de lessen Yoseikan-Jujutsu volgen. 

 

Kan ik zomaar met BJJ of Grappling beginnen?

Tijdens de lessen wordt je staps gewijs mee genomen in het BJJ of grappling spel. Je zult merken dat het een enorm technisch spel is waar je aan kracht alleen niet genoeg hebt. Toch zul je ervaren dat je conditie en algehele fysieke gestel sterker zal worden. Bij Budo Academy Physical traint iedereen met elkaar. Er wordt rekening gehouden met ieders niveau. Iedereen is ooit begonnen en iedereen weet hoe moeilijk het is om te beginnen aan een nieuwe sport. De sfeer bij Budo Academy Physical is heel gemoedelijk en gericht op het verbeteren van ieders niveau. Het is dan ook de taak van de gevorderden binnen de Academy om beginners te helpen bij hun opstart fase. De beoefenaars leren alle facetten van het grondgevecht en afdoende zal je er steeds meer van begrijpen tot het je niet meer los laat....

 

Nog zin in een extra Pittige work-out?

MMA, grappling en kickbokstrainingen zijn pittige work-outs, maar dat is nog niet alles. Het is zeer aan te bevelen om de grappling, MMA en kickbokslessen, die aansluitend worden gegeven, te combineren of na elkaar als aanvullend te volgen. Dit is allemaal mogelijk binnen de Budo Academy. Hierdoor zal het technische- en conditionele niveau zeer snel vooruitgaan. Maar we bieden ook de korte intensieve Fight-xt training aan die er op gericht is om de specifieke technische-, kracht- en conditionelecomponenten voor vechtsporters extra te trainen. Deze korte en intensieve workout zal je conditie een enorme boost geven. Doe een keer mee en ervaar wat we nog meer in petto hebben voor je.

 

 

NK Grappling bij Budo Academy Physical

Budo Acadamy Physical organiseert jaarlijks het Nederlands Kampioenschap Grappling. De doelstelling hiervan is de beoefenaars de mogelijkheid krijgen om hun wedstrijdervaring op te doen. Hierdoor stijgt hun eigen niveau en het landelijke Grappling niveau.

 

De deelnemers worden ingedeeld in gewichts- en ervaringsklassen. Er wordt gestreefd om iedere deelnemer ongeveer 4 á 5 partijen te laten maken. Voor elke winstpartij krijgt de deelnemer 1 punt. Als er gewonnen wordt op submission komt er een extra punt bij. Er zijn per wedstrijd maximaal 2 punten te verdienen.

 

Een seizoen bestaat uit 3 wedstrijddagen verdeelt over het hele jaar. Aan het eind van de laatste wedstrijddag wordt het algemeen klassement bekend gemaakt en de nummers 1 tot en met 3 gehuldigd per gewichtsklasse. In het nieuwe seizoen (kalenderjaar) starten we weer opnieuw. Budo Academy Physical werkt volgens de officiële Shooto-Grappling wedstrijdregels.

 

 Lestijden locatie Ede:

Maandag:    19.15 - 20.30  Grappling (BJJ-NoGi) / MMA

Dinsdag:      18.00 - 19.15  BJJ

Woensdag:  19.30 - 20.45  Grappling (BJJ-NoGi) / MMA

Donderdag: 20.45 - 22.00 MMA

Zaterdag:    09.00 - 10.30 BJJ

 

 

Wat resultaten van een aantal wedstrijdvechters uit het verleden:

Audrey Kruyning                        1990   National Champion Judo

                                               1990  World champion Judo teams

                                               2002   3th place BJJ tournament in man division (2 weight classes higher)

                                               2002   3th place (BJJ-NoGi) Open National Grappling man division (no female               competitors)

                                               2003   Open National Grappling champion (BJJ-NoGi)

                                               2004   Open National Grappling champion (BJJ-NoGi)

                                               former-MMA pro-fighter (Japan, draw Ikuma Hoshino, world title 2003)

 

Remco Van de Brink                 National team Judo

                                             2005 European Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                             2005 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                             2007 BJJ Dutch Open 1th place blue belt

                                             MMA pro-fighter

 

Arshak Dagbaghian                  2003 European Champion Grappling

                                             1998 Dutch national judo champion

                                             former-MMA pro-fighter

 

Joris Merks                             2002 European Champion BJJ 

                                             2002 Open German Champion BJJ 

 

Soraya Borg                           2007 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Martijn Gransier                     2010 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Lam Ho                                 2005 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                            2012 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Marco Querreveld                   2013 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                            former-MMA pro-fighter

 

Manuela Mulder                      2013 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Nazim Aslanoglu                     2012 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Flavio Burger                          Open National Champion Grappling

                                            2014 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                            2015 BJJ challenge 1 place blue belt

 

Leon Jansen                          2015 Open National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

 

Bas Nijenhuis                         2015 National Champion Grappling (BJJ-NoGi)

                                            2013 BJJ national tournament 1 place white

                                            2014 BJJ national tournament 1 place white

                                            2014 BJJ national tournament 1 place blue

                                            2014 BJJ national tournament 2 place white

                                            2014 BJJ challenge tournament 1 place white

 

Mohannad Tuza                      2014 BJJ challenge tournament 1 place blue belt

 

Iliyas Mustafajev                     2014 BJJ challenge tournament 2 place blue belt

 

and much more......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaak geïmiteerd, nooit geëvenaard.

Budo Academy Physical. Sinds 1991 een begrip op het gebied van oosterse krijgskunsten.